Wege warzywa z tofu

tofu

Wege warzywa z tofu

Pyszne, azjatyckie jedzenie. Zdecydowanie jeden z moich ulubionych przepisów na azjatyckie wege dania. Pyszne i aromatycze! Zachęcam do próbowania!

Składniki:

  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • 1 ostra papryczka
  • 500 g tofu
  • 2 łyżki oleju (dowolny)
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej ( lub skrobi kukurydzianej)
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa pokrój na cząstki. Cebula pokrój  w piórka, bakłażan w słupki, cukinie w plasterki a papryki w paseczki. Czosnek przepuść przez praskę, chili skrój w plasterki, a imbir obierz i pokrój w słupki cieniutkie.
  2. Smaż tofu w plastrach na patelni z olejem, odłóż na talerz.
  3. Ryż gotuj jako dodatek do podania.
  4. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć na chwilkę czosnek, imbir, chili, szybko mieszaj, dodaj cebulę i mieszaj dalej. Szybko przesmaż, dodaj bakłażana, mieszaj, kilka razy potrząśnij patelnią. Wrzuć cukinię i papryki oraz tofu. Gdy warzywa zmiękną, w miseczce mieszaj mleko lub wodę ze skrobią, sosem sojowym, łyżeczką soli i pieprzu, na tym etapie czasami wgniataj jeszcze 2 ząbki czosnku, dodaj też przyprawę pięciu smaków, tak z pół łyżeczki. Zalej warzywa i mieszaj szybko ponownie, skrobia musi się ściąć.
  5. Tofu z warzywami i ryżem podaj na obiad lub kolację.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *