Wege warzywa z tofu
Pyszne, azjatyckie jedzenie. Zdecydowanie jeden z moich ulubionych przepisów na azjatyckie wege dania. Pyszne i aromatycze! Zachęcam do próbowania!
Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- kawałek imbiru
- 1 ostra papryczka
- 500 g tofu
- 2 łyżki oleju (dowolny)
- 6 łyżek sosu sojowego
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej ( lub skrobi kukurydzianej)
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Wszystkie warzywa pokrój na cząstki. Cebula pokrój w piórka, bakłażan w słupki, cukinie w plasterki a papryki w paseczki. Czosnek przepuść przez praskę, chili skrój w plasterki, a imbir obierz i pokrój w słupki cieniutkie.
- Smaż tofu w plastrach na patelni z olejem, odłóż na talerz.
- Ryż gotuj jako dodatek do podania.
- Na patelni rozgrzej olej, wrzuć na chwilkę czosnek, imbir, chili, szybko mieszaj, dodaj cebulę i mieszaj dalej. Szybko przesmaż, dodaj bakłażana, mieszaj, kilka razy potrząśnij patelnią. Wrzuć cukinię i papryki oraz tofu. Gdy warzywa zmiękną, w miseczce mieszaj mleko lub wodę ze skrobią, sosem sojowym, łyżeczką soli i pieprzu, na tym etapie czasami wgniataj jeszcze 2 ząbki czosnku, dodaj też przyprawę pięciu smaków, tak z pół łyżeczki. Zalej warzywa i mieszaj szybko ponownie, skrobia musi się ściąć.
- Tofu z warzywami i ryżem podaj na obiad lub kolację.