Wege przekąski

Wege przekąski – zdrowe i bardzo szybkie w przygotowaniu.

Wege przekąski mogą być alternatywą dla niezdrowych, tłustych chipsów czy też słodyczy. Jeśli chcesz zmienić swoją dietę na zdrowszą to jest to właśnie to czego szukasz. Wege przekąski to także super pomysł na ciekawy i zdrowy poczęstunek dla gości!

Warzywa z hummusem

przekąski

Składniki:

  • 1 puszka ok. 400 g ciecierzycy*
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.
  • 1 mały ząbek czosnku.
  • 5 łyżek pasty sezamowej tahini (gotowej lub domowej)
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • sól i pieprz.
  • 1 łyżka oleju sezamowego lub oliwy extra vergine.
  • Marchewka, ogórek, papryka

Sposób przygotowania:

  1. Odsączoną ciecierzycę umieśćw pojemniku melaksera, rozdrabniacza lub blendera. Dodaj kilka łyżek zalewy lub wody z gotowania ciecierzycy i zacznij miksować na pastę.
  2. W międzyczasie dodaj resztę w składników: sok z cytryny, czosnek, pastę tahini, około 2 szczypty soli, szczyptę pieprzu, olej sezamowy lub oliwę oraz kumin (kmin rzymski).
  3. Miksuj stopniowo, dodaj więcej zalewy aby uzyskać odpowiednią konsystencję pasty.
  4. Ogórek, paprykę i marchewkę pokrój w słupki. Podaj na telerzyku układając warzywa wokół hummusu w małym słoiczku.

Pieczona ciecierzyca

wege przekąski

Składniki:

  • 2 puszki ciecierzycy lub 2 szklanki ugotowanej
  • 3-4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka pikantnej papryki (zależnie od mocny)
  • pół łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę odlej z zalewy, płucz w razie potrzeby na sicie pod kranem i wysyp na szmatkę. wysusz.
  2. Do miski wysyp przyprawy, ciecierzyce i olej. Mieszaj bardzo dokładnie.
  3. Wysyp ciecierzycę na dużą blaszkę rozkłóż równo i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz je około 30-45 minut. Mieszaj w trakcie 2 razy
  4. Przełóż do miski i podaj.

Bruschetta z pomidorami

wege przekąski

Składniki:

  • Pomidory
  • Bułka lub bagietka
  • Czosnek
  • Pieprz i sól
  • Oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory pokrój w kostkę, włóż do miseczki
  2. Przypraw je solą i pieprzem według uznania oraz dodaj parę łyżek oliwy
  3. Pieczywo opiecz w opiekaczu, a następnie przesmaruj ząbkiem czosnku
  4. Nałóż pomidory na pieczowo i smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *