Wege schabowy. Myślisz, że to niemożliwe? A jednak!
Przepis, który zachwyci każdego, zarówno wegan oraz mięsożerców. Tradycyjny, polski, niedzielny obiad w wersji wege! Przepyszny smak, zero mięsa!
Składniki:
- 2 słoiku ugotowanej ciecierzycy (u mnie 2 x 375 g brutto)
- 1 cebula
- 200 ml bułki tartej (może być bezglutenowa)
- 200 ml mąki
- 60 ml mleka roślinnego ( może być ryżowe)
- 45 ml sosu sojowego
- 1-2 łyżeczki soli
- 2-3 łyżeczki dowolnej przyprawy (najlepiej mieszanka pieprzu ziołowego)
- olej do smażenia i bułka tarta do obtaczania
Sposób przygotowania:
- Ciecierzyce odlej na sicie, wodę z niej pozostaw.
- Do malaksera włóż ciecierzyce, obraną i pokrojoną wstępnie cebulę, przeprawy, mąkę, bułkę tartą, mleko roślinne, sos sojowy i sól. Rozdrabnij, powstanie kula ciasta.
- Podziel ją na 8 kawałków. W dłoniach ukształtuj kotlety, ukłóż na blasze z papierem do pieczenia wysypanym mąką. Obtacz i jeszcze dociśnij tak, aby były cienkie jak rozbite mięso na schabowe. Postaraj się także aby miały nieregularne kształty. Wstaw do zamrażarki na 80 minut.
- Wyjmij z zamrażarki. Do 1 talerza wsyp bułkę tartą, do drugiego wlej wodę ze słoika z ciecierzycą. Każdego kotleta obtocz w wodzie po ciecierzycy, następnie w bułce i znowu ukłóż na papierze do pieczenia. Schłodź w zamrażarce przez 30 minut.
- Smaż z obu stron partiami na rozgrzanym oleju na średniej wielkości gazie.
- Podaj z ziemniakami i mizerią.
Wege schabowy – pyszyny (nie)mięsny obiad na niedzielny dzień!