Wege schabowy z ziemniakami i mizerią

wege schabowy

Wege schabowy. Myślisz, że to niemożliwe? A jednak!

Przepis, który zachwyci każdego, zarówno wegan oraz mięsożerców. Tradycyjny, polski, niedzielny obiad w wersji wege! Przepyszny smak, zero mięsa!

Składniki:

  • 2 słoiku ugotowanej ciecierzycy (u mnie 2 x 375 g brutto)
  • 1 cebula
  • 200 ml bułki tartej (może być bezglutenowa)
  • 200 ml mąki
  • 60 ml mleka roślinnego ( może być ryżowe)
  • 45 ml sosu sojowego
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 2-3 łyżeczki dowolnej przyprawy (najlepiej mieszanka pieprzu ziołowego)
  • olej do smażenia i bułka tarta do obtaczania

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzyce odlej na sicie, wodę z niej pozostaw.
  2. Do malaksera włóż ciecierzyce, obraną i pokrojoną wstępnie cebulę, przeprawy, mąkę, bułkę tartą, mleko roślinne, sos sojowy i sól. Rozdrabnij, powstanie kula ciasta.
  3. Podziel ją na 8 kawałków. W dłoniach ukształtuj kotlety, ukłóż na blasze z papierem do pieczenia wysypanym mąką. Obtacz i jeszcze dociśnij tak, aby były cienkie jak rozbite mięso na schabowe. Postaraj się także aby miały nieregularne kształty. Wstaw do zamrażarki na 80 minut.
  4. Wyjmij z zamrażarki. Do 1 talerza wsyp bułkę tartą, do drugiego wlej wodę ze słoika z ciecierzycą. Każdego kotleta obtocz w wodzie po ciecierzycy, następnie w bułce i znowu ukłóż na papierze do pieczenia. Schłodź w zamrażarce przez 30 minut.
  5. Smaż z obu stron partiami na rozgrzanym oleju na średniej wielkości gazie.
  6. Podaj z ziemniakami i mizerią.

Wege schabowy – pyszyny (nie)mięsny obiad na niedzielny dzień!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *