Makaron z czerwonym pesto

makaron

Makaron z czerwonym pesto – pyszny i prosty przepis

Makarony w włoskiej kuchni królują. Można łatwo i smacznie przyrządzić je z samych roślinnych składników, w wersji wege. Ten makaron był moim ulubionym, zaraz po przejściu na dietę roślinną, także polecam każdemu wypróbować!

Składniki:

  • 1 słoik suszonych pomidorów w oleju (masa netto 280g)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • około 80 g prażonych orzechów nerkowca, migdałów lub pionowych
  • kawałek sera parmezanu w typie parmezanu wegańskiego,
  • około 80 ml oleju pozyskanego z zalewy pomidorów suszonych
  • sól do smaku
  • 1 ostra papryczka (moja prywatna modyfikacja)
  • 400-500 g makaronu pszennego lub bezglutenowego

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj wodę na makaron, posól, włóż makaron i przystępuj do robienia pesto.
  2. Pomidory odlej z zalewy oliwnej.
  3. Czosnek obierz z łupin.
  4. Orzechy upraż na suchej patelni.
  5. Do kielicha blendera z tamperem lub do malaksera wkłóż pomidory, dodaj czosnek, ser, prażone orzechy, papryczkę i olej. Miksuj na jednolitą masę.
  6. Czerwone pesto z suszonych pomidorów przełóż do słoika, zalej od góry olejem i wstaw do lodówki jeśli chce przetrzymaj go dłużej. Zmieszaj go z gorącym makaronem i 1/2 szklanki wody z jego gotowania.
  7. Nałóż na talerze i podaj!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *