Makaron z czerwonym pesto – pyszny i prosty przepis
Makarony w włoskiej kuchni królują. Można łatwo i smacznie przyrządzić je z samych roślinnych składników, w wersji wege. Ten makaron był moim ulubionym, zaraz po przejściu na dietę roślinną, także polecam każdemu wypróbować!
Składniki:
- 1 słoik suszonych pomidorów w oleju (masa netto 280g)
- 3-4 ząbki czosnku
- około 80 g prażonych orzechów nerkowca, migdałów lub pionowych
- kawałek sera parmezanu w typie parmezanu wegańskiego,
- około 80 ml oleju pozyskanego z zalewy pomidorów suszonych
- sól do smaku
- 1 ostra papryczka (moja prywatna modyfikacja)
- 400-500 g makaronu pszennego lub bezglutenowego
Sposób przygotowania:
- Zagotuj wodę na makaron, posól, włóż makaron i przystępuj do robienia pesto.
- Pomidory odlej z zalewy oliwnej.
- Czosnek obierz z łupin.
- Orzechy upraż na suchej patelni.
- Do kielicha blendera z tamperem lub do malaksera wkłóż pomidory, dodaj czosnek, ser, prażone orzechy, papryczkę i olej. Miksuj na jednolitą masę.
- Czerwone pesto z suszonych pomidorów przełóż do słoika, zalej od góry olejem i wstaw do lodówki jeśli chce przetrzymaj go dłużej. Zmieszaj go z gorącym makaronem i 1/2 szklanki wody z jego gotowania.
- Nałóż na talerze i podaj!